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Disponible online el 18 de noviembre de 2025
Refeeding syndrome in adult and elderly patients: Retrospective study in a university hospital
Síndrome de realimentación en pacientes adultos y personas mayores: estudio retrospectivo en un hospital universitario
Miguel Vinicius Vieira Neves Soares, Paulo de Oliveira Vasconcelos Filho, Elaine Gomes da Silva, Leandro Cândido de Souza, Thiago Mazzu do Nascimento, Danilo Nogueira Evangelista, Gustavo Zani
Autor para correspondencia
gustavozani48@gmail.com

Corresponding author.
Federal University of São Carlos (UFSCar), São Carlos, SP, Brazil
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Tablas (5)
Table 1. Demographic, nutritional and clinical characteristics of the sample.
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Table 2. Correlation between antibiotic change and RS diagnosis and RS risk criteria.
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Table 3. Electrolyte values of adult and elderly patients.
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Table 4. Correlation of clinical manifestations and outcomes with RS diagnosis and RS risk criteria.
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Table 5. Multivariate analysis of clinical manifestations and outcomes in different Groups of Age.
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Figuras (1)
Abstract
Objective

To estimate the prevalence of adult and elderly patients at risk of or diagnosed with refeeding syndrome (RS), as well as to explore potential associations with age, comorbidities, antibiotic use, and clinical outcomes during hospitalization.

Method

This is a retrospective, cross-sectional study conducted through the analysis of electronic medical records of hospitalized adult and elderly patients. Three groups were analyzed: moderate risk for RS (food intake less than 50% and not reaching nutritional goals and/or body mass index between 16 and 18.5 kg/m²); severe risk (food intake less than 50% and/or body mass index <16 kg/m²); and RS (presence of hypophosphatemia, hypomagnesemia, and/or hypokalemia).

Results

A total of 121 patients were evaluated, of whom 38.8% presented with RS, 49.6% belonged to the moderate-risk group and 11.6% to the severe-risk group. Regarding age, 62% were elderly and 38% were adults.

Conclusion

Significant differences were observed in the prevalence of RS risk between adults and elderly individuals (χ²(1) = 7, p < 0.05), with a higher prevalence among the elderly. The prevalence of RS was higher in elderly individuals aged 60 to 74 years compared to those over 74 years, and this difference was statistically significant. Antibiotic changes during hospitalization were more prevalent in the moderate-risk group for RS. No significant association was found between RS risk and mortality.

Keywords:
Refeeding syndrome
Adult
Elderly
Nutrition therapy
Hospital care
Resumen
Objetivo

Estimar la prevalencia de pacientes adultos y ancianos en riesgo o diagnosticados con síndrome de realimentación (SR), así como explorar posibles asociaciones con la edad, comorbilidades, uso de antibióticos y desenlaces clínicos durante la hospitalización.

Método

Estudio retrospectivo y transversal, realizado mediante el análisis de historias clínicas electrónicas de pacientes adultos y personas mayores hospitalizados. Se analizaron tres grupos: riesgo moderado de SR (ingesta alimentaria inferior al 50% y sin alcanzar los objetivos nutricionales y/o índice de masa corporal entre 16 y 18.5 kg/m²); riesgo severo (ingesta alimentaria inferior al 50% y/o índice de masa corporal <16 kg/m²); y SR (presencia de hipofosfatemia, hipomagnesemia y/o hipopotasemia).

Resultados

Se evaluaron 121 pacientes, de los cuales el 38.8% presentó SR, el 49.6% perteneció al grupo de riesgo moderado y el 11.6% al grupo de riesgo severo. Respecto a la edad, el 62% eran ancianos y el 38% eran adultos.

Conclusión

Se observaron diferencias significativas en la prevalencia del riesgo de SR entre adultos y personas mayores (χ²(1) = 7, p < 0.05), con mayor prevalencia en el grupo de personas mayores. La prevalencia de SR fue mayor en los individuos de 60 a 74 años en comparación con los mayores de 74 años, y esta diferencia fue estadísticamente significativa. Los cambios de antibióticos durante la hospitalización fueron más frecuentes en el grupo con riesgo moderado de SR. No se encontró una asociación significativa entre el riesgo de SR y la mortalidad.

Palabras clave:
Síndrome de realimentación
Adulto
Persona mayor
Terapia nutricional
Atención hospitalaria
Resumen gráfico

Artículo

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