To estimate the prevalence of adult and elderly patients at risk of or diagnosed with refeeding syndrome (RS), as well as to explore potential associations with age, comorbidities, antibiotic use, and clinical outcomes during hospitalization.
MethodThis is a retrospective, cross-sectional study conducted through the analysis of electronic medical records of hospitalized adult and elderly patients. Three groups were analyzed: moderate risk for RS (food intake less than 50% and not reaching nutritional goals and/or body mass index between 16 and 18.5 kg/m²); severe risk (food intake less than 50% and/or body mass index <16 kg/m²); and RS (presence of hypophosphatemia, hypomagnesemia, and/or hypokalemia).
ResultsA total of 121 patients were evaluated, of whom 38.8% presented with RS, 49.6% belonged to the moderate-risk group and 11.6% to the severe-risk group. Regarding age, 62% were elderly and 38% were adults.
ConclusionSignificant differences were observed in the prevalence of RS risk between adults and elderly individuals (χ²(1) = 7, p < 0.05), with a higher prevalence among the elderly. The prevalence of RS was higher in elderly individuals aged 60 to 74 years compared to those over 74 years, and this difference was statistically significant. Antibiotic changes during hospitalization were more prevalent in the moderate-risk group for RS. No significant association was found between RS risk and mortality.
Estimar la prevalencia de pacientes adultos y ancianos en riesgo o diagnosticados con síndrome de realimentación (SR), así como explorar posibles asociaciones con la edad, comorbilidades, uso de antibióticos y desenlaces clínicos durante la hospitalización.
MétodoEstudio retrospectivo y transversal, realizado mediante el análisis de historias clínicas electrónicas de pacientes adultos y personas mayores hospitalizados. Se analizaron tres grupos: riesgo moderado de SR (ingesta alimentaria inferior al 50% y sin alcanzar los objetivos nutricionales y/o índice de masa corporal entre 16 y 18.5 kg/m²); riesgo severo (ingesta alimentaria inferior al 50% y/o índice de masa corporal <16 kg/m²); y SR (presencia de hipofosfatemia, hipomagnesemia y/o hipopotasemia).
ResultadosSe evaluaron 121 pacientes, de los cuales el 38.8% presentó SR, el 49.6% perteneció al grupo de riesgo moderado y el 11.6% al grupo de riesgo severo. Respecto a la edad, el 62% eran ancianos y el 38% eran adultos.
ConclusiónSe observaron diferencias significativas en la prevalencia del riesgo de SR entre adultos y personas mayores (χ²(1) = 7, p < 0.05), con mayor prevalencia en el grupo de personas mayores. La prevalencia de SR fue mayor en los individuos de 60 a 74 años en comparación con los mayores de 74 años, y esta diferencia fue estadísticamente significativa. Los cambios de antibióticos durante la hospitalización fueron más frecuentes en el grupo con riesgo moderado de SR. No se encontró una asociación significativa entre el riesgo de SR y la mortalidad.
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