Publish in this journal
Journal Information
Vol. 221. Issue 6.
Pages 359-368 (June - July 2021)
Share
Share
Download PDF
More article options
ePub
Visits
...
Vol. 221. Issue 6.
Pages 359-368 (June - July 2021)
Review
Alcohol, health and cardiovascular disease
Alcohol, salud y enfermedad cardiovascular
Visits
...
J. Masipa,b,c,
Corresponding author
jmasip@ub.edu

Corresponding author.
, J.R. Germà Lluchc,d,e
a Servei de Medicina Intensiva, Consorci Sanitari Integral, Barcelona, Spain
b Servicio de Cardiología, Hospital CIMA Sanitas, Barcelona, Spain
c Universidad de Barcelona, Barcelona, Spain
d Institut Català d’Oncologia (ICO), Barcelona, Spain
e Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Barcelona, Spain
Article information
Abstract
Full Text
Bibliography
Download PDF
Statistics
Figures (5)
Show moreShow less
Tables (2)
Table 1. Proposed measures for reducing harm alcohol consumption.
Table 2. Main causes of death and disability since 1990.
Show moreShow less
Abstract

Recent epidemiological studies have shown that alcohol consumption can increase the risk of arterial hypertension, atrial fibrillation and gastrointestinal and breast cancer. Various sectors are therefore promoting abstinence from alcohol. However, light alcohol consumption has once again been shown to reduce the risk of myocardial infarction and diabetes but with an unclear effect on cerebrovascular disease. The decision to consume alcohol should therefore be an individual one based on personal factors. A level of consumption <100 g/week for men (less for women) appears not to increase all-cause mortality, while high consumption or binge drinking significantly increases mortality risk. All measures to prevent this type of consumption, especially among the younger population, should therefore be applied. There are data indicating an advantage of wine over other beverages, but they are not conclusive.

Keywords:
Alcohol
Wine
Health
Cardiovascular disease
Cancer
Moderate consumption
Harmful consumption
Binge drinking
Resumen

Estudios epidemiológicos recientes han demostrado que el consumo de alcohol puede aumentar el riesgo de hipertensión arterial, fibrilación auricular y de cáncer digestivo y de mama, por lo que diversos estamentos están promoviendo la abstinencia. Sin embargo, también han vuelto a confirmar que el consumo ligero de alcohol puede reducir el riesgo de infarto de miocardio y de diabetes, no quedando claro el efecto en la enfermedad cerebrovascular. Por ello, la decisión del consumo de alcohol debe ser individual y basada en factores personales. Un nivel de consumo <100 gr/semana en hombres (menor en mujeres), parece que no aumenta la mortalidad por cualquier causa, mientras que consumos elevados o en forma de atracón (“binge”), incrementan significativamente el riesgo de mortalidad, por lo cual deben aplicarse todas las medidas para prevenir este tipo de consumo, especialmente en la población más joven. Hay datos que apuntan una ventaja del vino frente a las otras bebidas pero no son concluyentes.

Palabras clave:
Alcohol
Vino
Salud
Enfermedad cardiovascular
Cáncer
Consumo moderado
Consumo nocivo
Atracón

Article

These are the options to access the full texts of the publication Revista Clínica Española (English Edition)
Member
Si es usted socio de FESEMI siga los siguientes pasos:

Diríjase desde aquí a la web de la >>>FESEMI<<< e inicie sesión mediante el formulario que se encuentra en la barra superior, pulsando sobre el candado.

Una vez autentificado, en la misma web de FESEMI, en el menú superior, elija la opción deseada.

>>>FESEMI<<<

Subscriber
Subscriber

If you already have your login data, please click here .

If you have forgotten your password you can you can recover it by clicking here and selecting the option “I have forgotten my password”
Subscribe
Subscribe to

Revista Clínica Española (English Edition)

Purchase
Purchase article

Purchasing article the PDF version will be downloaded

Price 19.34 €

Purchase now
Contact
Phone for subscriptions and reporting of errors
From Monday to Friday from 9 a.m. to 6 p.m. (GMT + 1) except for the months of July and August which will be from 9 a.m. to 3 p.m.
Calls from Spain
932 415 960
Calls from outside Spain
+34 932 415 960
Email
Idiomas
Revista Clínica Española (English Edition)

Subscribe to our newsletter

Article options
Tools
es en

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?